Ponešto iz prošlosti Osnovne škole Fatima Gunić

Dobro došli na stranicu koja govori o nastanku i važnim događajima iz prošlosti Osnovne škole Fatima Gunić

 

O imenu Škole – iz prošlosti Osnovne škole Fatima Gunić

Osnovna škola koja danas nosi naziv po poginulog učiteljici Fatimi Gunić, počela je s radom 6. septembra 1977. godine. Tada se zvala Osnovna škola “Alipašino polje”.

Naziv Osnovna škola “Prvi maj” dobila je 11. marta 1982. godine.

Početak rada Škole i njena iznimna opremljenost

Škola je počela raditi sa 877 učenika i 45 radnika. Broj učenika rastao je sa rastom naselja, da bi 1985/86. školske godine dostigao 2230 učenika.
Kroz petnaest godina rada, Škola i njeni radnici dobili su niz priznanja za svoj rad.

1977. godine, ova škola bila je jedna od najmodernijih i najopremljenijih škola u Republici Bosni i Hercegovini. Imala je ono što mnoge škole nisu imale: veliki broj specjalizovanih učionica i kabineta, posebno funkcionalno i lijepo uređen prostor za produženi boravak učenika, modernu salu za tjelesni odgoj, univerzalnu salu za priredbe i seminare, veliku trpezariju i kuhinju, zubnu ambulantu, internu televiziju, veliki broj raznih projekcionih aparata, TV prijemnika, kino projektora, kasetofona, video rekordera, te razne druge funkcionalnosti.

Naša škola u ratu 1992/95.

Početkom rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, već tokom ljeta 1992., mnogo toga je oštećeno i uništeno. Granate su znatno oštetile objekat, a nepoznata lica su izvršila oštećenja unutrašnjosti objekta, uništila ili otuđila nastavna sredstva i drugu opremu.

Radni kolektiv, u izmjenjenom sastavu i uz česte izmjene kadra, bio je prinuđen da u jeku najžešćih ratnih dejstava i granatiranja školskog područja počne sve ispočetka; po drugi put u kratkoj historiji ove škole.

Odgojno-obrazovni proces tekao je kontinuirano u toku rata, uz povremene kraće prekide iz bezbjednosnih razloga. Najveći dio rata radilo se na nastavnim punktovima van školskog objekta, uz nedostatak udžbenika, školskog pribora i mnogo čega drugog.

Novo ime Škole

Na osnovu Odluke Predsjedništva Općine Novi Grad Sarajevo od 27. februara 1994. godine izmjenjenjen je naziv škole i utvrđen novi OSNOVNA ŠKOLA “FATIMA GUNIĆ” SARAJEVO.

Ponešto o nastanku i važnim događajima iz prošlosti Osnovne škole Fatima Gunić Spomen soba

Poginula učiteljica Fatima Gunić, po kojoj je Škola dobila ime i njeni učenici

09. novembra 1993. godine zločinačke granate iz Nedžarića pogodile su improvizovanu osnovnu školu na Alipašinom polju, u B-fazi, na Trgu ZAVNOBIH-a br. 18. u Sarajevu.

Taj dan nastavu je držala učiteljica Fatima Gunić, rođena 03. novembra 1948. godine u Prijedoru. Oko 14:00 sati granata je pogodila ulaz učionice u kojoj se nastava odvijala. Ubijena je učiteljica Fatima Gunić, kao i učenici njenog III-4 razreda Adis Mujala (1984) i Vedad Mujkanović (1984), a smrtno je nastradao i Feđa Salkić (1987) iz I-3 razreda koji je stajao čekajući nastavu.

U tom strašnom masakru ranjeno je 23 učenika koji su hospitalizovani u obližnjoj ambulanti, a naknadno su prevoženi do bolnica.

Bespotrebno prolivena dječija krv, te krv učiteljice Fatime, ostat će nam u sjećanju vječno. S tim ciljem, u okviru prigodnog obilježavanja 20 godina od pogibije učiteljice Fatime Gunić i učenika Feđe Salkića, Vedada Mujkanovića i Adisa Mujale , u Osnovnoj školi “Fatima Gunić” otvorena je Soba sjećanja na taj tragični događaj.