Dobrodošlica

Dobro došli na web-stranice Osnovne škole Fatima Gunić, gdje se nalaze podaci koji govore o historijatu škole, kontakt-podaci, kao i drugi relevantni podaci.

Osnovna škola Fatima Gunić trenutno zapošljava preko 60 radnika, a upisano je preko 700 učenika. Raspolaže zavidnim kapacitetima koje na najbolji način koristi vrhunski obrazovan i vrijedan kadar škole, pružajući primjeran odgoj i obrazovanje.

Rukovodstvo škole, nastavni kadar, te cijeli kolektiv, u saradnji sa učenicima, roditeljima i strateljima, nadležnim ministarstvima i lokalnom zajednicom, imaju za cilj napredak i trajno poboljšanje kvaliteta u obrazovanju.

Preko 40 godina vrlo uspješnog poslovanja, garantuje sličan trend i u budućnosti.

Osnovna škola Fatima Gunić osnovana je 6. 9. 1977. godine. Zvala se Osnovna škola Alipašino polje. Novo ime, O.Š. Prvi maj dobiva 11. marta 1982. godine.

Kada je osnovana, pa sve do rata koji je trajao od 1992. do 1995. godine, ova škola bila je među najopremljenijim u tadašnjoj Republici Bosni i Hercegovini. Raspolagala je visokokvalitetnim funkcionalnostima poput interne televizije, zubne ambulante, prostrane kuhinje i trpezarije i sl.

Ratna dejstva oštetila su Školu, međutim, ona nije prestajala s radom. Nastava se odvijala u dislociranim, improviziranim učionicama, iz bezbjednosnih razloga.

Na osnovu Odluke Predsjedništva Općine Novi Grad Sarajevo od 27. februara 1994. godine, izmjenjenjen je naziv škole i utvrđen novi OSNOVNA ŠKOLA FATIMA GUNIĆ SARAJEVO.

Ovo ime škola nosi po svojoj poginuloj učiteljici Fatimi Gunić koja je izgubila život držeći čas bosanskog jezika u improviziranoj učionici. Poginula su i tri učenika. U tom strašnom masakru ranjeno je mnogu djece. Dužni smo ih ne zaboraviti.